Kunst, voer voor inspiratie

Kunst neemt een belangrijke plek in bij Hotel de Baak Seaside. Wij proberen de gasten te prikkelen door op verschillende en soms verrassende plekken kunst te tonen.

Sinds 2018 cureert Carlijn Voorneveld als freelance curator een aantal keer per jaar wisselende kunstexposities voor beide locaties. Vijf jaar geleden heeft zij het stokje overgenomen van Carolien Oostveen. Vanuit de Hogeschool van de Kunsten in Utrecht (HKU) en in opdracht van de Hotel de Baak Seaside deed zij onderzoek hoe kunst meer van de muur af kan komen. Als kunst van de muur af kan komen en direct de dialoog met ons als kijker aangaat kunnen er namelijk spannende en verrassende nieuwe inzichten ontstaan.

Uit Carolien haar onderzoek bleek dat het niet gemakkelijk was om gasten stil te laten staan bij de kunstwerken. De locatie is geen museum of galerie. Mensen komen niet om kunst te kijken maar om te ontspannen, plezier te hebben of te leren. Carolien onderzocht welke laagdrempelige manier er konden worden gebruikt om toch meer uit een expositie te halen dan alleen maar werk aan de muur. Uiteindelijk ontstond er een overkoepelend thema en een laagdrempelige manier in de vorm van een kunstkaart die iedere gast, of het nu gaat om gasten die een training volgen of hotelgasten tijdens hun verblijf, aan kan spreken.

Kijkwendingen
Het overkoepelende thema van de exposities is ‘kijkwendingen’. Kunst wil prikkelen, soms uitdagen en vaak verwonderen. Iedere kunstenaar die exposeert vraagt Carlijn dan ook welke ‘kijkwending’ er in hun werk zit en wat dat kan betekenen voor de kijker. Met deze vraag in het achterhoofd schrijft de kunstenaar een tekst die wordt gebruikt voor de kunstkaart die bij de expositie te vinden is.

Het is bijzonder om te merken dat er bij elke expositie weer nieuwe wendingen gevonden kunnen worden. Soms doet een ‘kijkwending’ direct aanspraak op ons gevoel, een andere keer wordt er meer van ons hoofd gevraagd. Wat blijft is dat kunst een toeschouwer nodig heeft om tot leven te komen. Zonder de gasten die dagelijks aanwezig zijn bij beide locaties blijft het een bevroren beeld, is het betekenisloos.

Carlijn; “Ik zou als curator van de exposities en namens alle kunstenaars die al hebben geëxposeerd en nog gaan volgen willen zeggen; fijn dat jullie er zijn! Door jullie aanwezigheid en aandacht brengen jullie de kunst bij Hotel de Baak Seaside tot leven.”