Nieuwe expositie van Eveline Braak

Er is een nieuwe expositie gestart bij Hotel de Baak Seaside. De schilderijen zijn geschilderd door Eveline Braak en te bewonderen in het hotel van januari tot mei 2024. Tijdens haar studie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht werd Eveline Braak geraakt door het werk van Fundamentele schilders zoals Toon Verhoef en Marien Schouten. Daarin heeft ze haar eigen vormentaal ontwikkeld vanuit het schilderproces.

Eveline Braak acrylverf op doek

Eveline Braak: ''Elk schilderij heeft vele fasen gekend en een groeiperiode doorgemaakt, vooraf weet ik niet waar ik op uit ga komen. Ik start steeds op dezelfde manier, met een raster. Dan bepaal ik met welke kleuren ik ga werken en schilder ik vormen over het raster. Zo ontstaat er direct een ruimtelijkheid, die ik vaak voor een groot deel ook weer dichtschilder. In het kleine werk voeg ik ook vaak andere materialen toe, zoals potlood en beschilderd en uitgeknipt papier en karton. Zo ontstaat er nog meer gelaagdheid.

Tijdens het maakproces ga ik een relatie met het schilderij aan, ik probeer goed te kijken naar wat het schilderij nodig heeft om verder te komen. Op een gegeven moment is het schilderij af, zichzelf geworden. De lagen, kleuren, vormen communiceren met elkaar, er is een interessante spanning en evenwicht ontstaan.

Het duurt vaak lang om op simpele dingen uit te komen. Hiervoor is het nodig om jezelf open te stellen terwijl je de uitkomst nog niet weet. Geniet van de zoektocht! Het is de zoektocht die mij steeds weer drijft tot het maken van nieuwe kunstwerken en waar ik steeds weer energie uit haal.''