Keukenhof bestaat 75 jaar!

Bloemententoonstelling Keukenhof opent haar deuren op 21 maart 2024. Het is dan 75 jaar geleden dat de bloemententoonstelling voor het eerst voor het publiek geopend is. Gedurende de openingsperiode van bijna acht weken bezoeken 1,4 miljoen mensen vanuit de hele wereld de bloemententoonstelling. Keukenhof levert daarmee een grote bijdrage aan de toeristische- en de sierteeltsector in Nederland.

Keukenhof4_klein

De geschiedenis van Keukenhof gaat terug tot de 15de eeuw. Gravin Jacoba van Beieren (1401-1436) gebruikte 'Keukenduyn' als jachtgebied voor Slot Teylingen. In 1641 werd Kasteel Keukenhof gebouwd en het landgoed groeide uit tot een oppervlakte van ruim 200 hectare.
Landschapsarchitecten Jan David Zocher en zijn zoon Louis Paul Zocher, later ook de ontwerpers van het Vondelpark, richtten in 1857 de tuin rondom het kasteel opnieuw in. Dat park, in Engelse landschapsstijl, vormt nog altijd de basis van Keukenhof. In 1949 bedacht een groep toonaangevende bloembollenkwekers en -exporteurs het plan om op het landgoed een tentoonstelling van voorjaarsbloeiende bloembollen te maken. Het lentepark Keukenhof was een feit. In 1950 ging het park voor het eerst open. Het was direct een succes: 236.000 bezoekers. In 2024 vindt de 75e editie plaats. In de afgelopen 74 jaar is Keukenhof uitgegroeid tot een wereldwijd begrip.

Bloemencorso Bollenstreek is een optocht met praalwagens die helemaal versierd zijn met voorjaarsbloeiers. De Bloemencorso vindt meestal de 3e of 4e zaterdag van april plaats. Vrijdagavond 19 april start de Bloemencorso waarbij de wagens verlicht door Noordwijkerhout rijden. Daarna rijdt op zaterdagmorgen 20 april de Bloemencorso van Noordwijk naar het centrum van Haarlem.

Naast de Bloemencorso zijn er nog meer activiteiten in de Bollenstreek.

  • De Tulperij organiseert excursies door de bloembollenvelden in het voorjaar en leuke workshops in het najaar.
  • Tulip Store is een showtuin met meer dan 500 verschillende soorten tulpen en mixen.
  • Tulip Experience Amsterdam is een showtuin met 700 verschillende soorten tulpen uit eigen kwekerij.

Alle activiteiten zijn de hele lente geopend, mis het niet!